Αν τρώω βραδινό θα παχύνω;
Όχι . Σημασία στην πρόσληψη βάρους έχει η ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται σε μία ημέρα (είτε αυτή καταναλώνεται το πρωί, είτε σε μικρά και συχνά γεύματα, είτε το μεσημέρι ή ακόμα και το βράδυ). Η διαφορά είναι πως αν κάποιος προτιμά να κάνει μικρά και συχνά γεύματα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχει ενέργεια να εργαστεί, να γυμναστεί και να φέρει εις πέρας όλες τις δραστηριότητες της ημέρας. Αν όμως κάποιος προτιμά να καταναλώνει το “μεγάλο” γεύμα του το βράδυ, αυτό που θα καταφέρει είναι να πέφτει για ύπνο με γεμάτο στομάχι. Αυτή η κατάσταση καθυστερεί την πέψη της τροφής με αποτέλεσμα τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση της τροφής και τις λεγόμενες καούρες.
Αλάτι, και ζάχαρη τα κόβουμε ή τα περιορίζουμε; Ποιο είναι το ιδανικό σενάριο;
Δεν τα κόβουμε, τα περιορίζουμε. Ο οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το νάτριο που μας προσφέρει το αλάτι. Προσοχή όμως!Το νάτριο υπάρχει σχεδόν παντού αφού αποτελεί βασικό συντηρητικό όλων σχεδόν των συσκευασμένων τροφίμων, των τυριών και των αλλαντικών. Η ζάχαρη περιέχεται σε πολλά τρόφιμα μεταξύ των οποίων και τα φρούτα και ορισμένα λαχανικά! Αν την κόψουμε περιορίζουμε υπερβολικά τις διατροφικές μας επιλογές και μαζί με αυτές και τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε από την τροφή. Επιπλέον η ζάχαρη αποτελεί μία από τις αγαπημένες τροφές του εγκεφάλου και δεν χαίρεται καθόλου όταν την στερείται….
Όση δίαιτα και να κάνουμε, από ένα σημείο και μετά δεν χάνουμε κιλά.
Σε μία τέτοια περίπτωση συμβαίνουν τρία ενδεχόμενα:
α) Να έχουμε φτάσει στο ιδανικό μας βάρος και ο οργανισμός να αντιστέκεται στην περεταίρω μη φυσιολογική απώλεια.
β) Ο μεταβολισμός μας να έχει μειωθεί για ορμονικούς λόγους (διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, διαταραχές του κύκλου, κλιμακτήριος, φαρμακοθεραπεία κλπ). Βοηθάμε την κατάσταση με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και ιατρικό έλεγχο του προβλήματος.
γ) Ο μεταβολισμός μας έχει μειωθεί επειδή έχουμε χάσει αρκετό βάρος. Τότε πρέπει να αλλάξουμε τη δίαιτά μας και να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα.
Μπορώ να αδυνατίσω τρώγοντας κάθε ημέρα πρωτεΐνες, σε απεριόριστες ποσότητες, (Ducan)
Δεν μπορούμε όμως να αδυνατίσουμε τρώγοντας απεριόριστες ποσότητες πρωτεινών ή όποιασδήποτε άλλης τροφής! Η δίαιτα αυτή βασίζεται στο ότι οι πρωτεΐνες δημιουργούν κορεσμό και κανείς δεν θα μπορέσει να καταναλώσει υπερβολικές ποσότητες. Έλα όμως που κάποιοι μπορούν…
Υπάρχουν ειδικές δίαιτες με τις οποίες χάνεις μόνο λίπος;
Όχι. Είναι αδύνατο να χάνεται μόνο λίπος. Γινεται όμως το μεγαλύετερο ποσοστό του βάρους που χάνουμε να είναι λίπος. Αυτό επιτυγχάνεται χάνοντας βάρος με “αργό” ρυθμό. Συγκεκριμένα η απώλεια 1% του βάρους μας ανά εβδομάδα (αντιστοιχεί σε 2-4 κιλά το μήνα) οδηγεί λισωςστην καλύτερη δυνατή καύση λίπους. Ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης μπορεί να επιταχύνει την απώλεια λίπους και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει τη λιγότερη δυνατή απώλεια μυϊκής μάζας.
Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στις μονοφαγικές και στις θερμιδικές δίαιτες, ποια θα διαλέγατε;
Θερμιδικές. Οι δίαιτες (οργανωμένα προγράμματα διατροφής) πρέπει να έχουν ως βάσει τους την ενέργεια (θερμίδες) που προσλαμβάνουν τα άτομα που τις εφαρμόζουν. Βάσει θερμίδων υπολογίζονται και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά των διαιτών ώστε να είναι πλήρεις σε θρεπτικά συστατικά. Οι θερμίδες λοιπόν πρέπει να υπολογίζονται όχι μόνο σε δίαιτες για άτομα που πρέπει να χάσουν βάρος αλλά και για άτομα που πρέπει να πάρουν βάρος, για αθλητές και για κλινικά περιστατικά.
Δεν μου αρέσουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Με τι μπορώ να τα αναπληρώσω;
Δεν νοείται μοντέλο υγιεινής διατροφής χωρίς φρούτα και λαχανικά. Αν δεν μπορούμε να τα καταναλώσουμε ως έχουν μπορούμε να κάνουμε τα εξής τρικ:
Φρούτα: κομπόστα, χυμοί στο μπλέντερ χωρίς να σουρώνουμε τις ίνες, smoothies, ψητά φρούτα, ζελέ με ολόκληρα φρούτα, γρανίτες, γιαούρτι με φρούτα, αποξηραμένα φρούτα.
Λαχανικά: Σε σάλτσες για ζυμαρικά και ρύζι, σε πίτες και τάρτες, μαγειρεμένα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, σε σούπες, σε παρασκευάσματα με κιμά (μπιφτέκια, γιουβαρλάκια, κεφτεδακια κλπ), κεφτεδάκια και μπιφτέκια λαχανικών και πολλά άλλα…
Μετά τα 40 είναι όντως δύσκολο να χάσουμε κιλά;
Δεν υπάρχει ηλικιακό όριο στην ικανότητα μας να χάσουμε βάρους. Όμως μην ξεχνάμε ότι οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση. Συγκεκριμένα, οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την κλιμακτήριο μειώνουν τον μεταβολισμό. Αυτό σημαίνει ότι αν συνεχίζουμε να καταναλώνουμε την ιδια ποσότητα τροφής, με αυτή που κατανάλωναμε προ κλιμακτηρίου, θα αυξήσουμε το βάρος μας. Λύση υπάρχει και ονομάζεται φυσική δραστηριότητα. Αυξάνοντας τη φυσική δραστηριότητα ακόμα και οι δύσκολες αυτές περίοδοι είναι απόλυτα διαχειρίσιμες.
Τρώω λιγότερες από 1000 θερμίδες την ημέρα. Πειράζει και γιατί;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας ορίζει ότι η ελάχιστη επιτρεπόμενη πρόσληψη ενέργειας είναι 1200 θερμίδες για τις γυναίκες και 1400 θερμίδες για τους άντρες. Μόνο έτσι καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ). Οποιαδήποτε δίαιτα λιγότερων θερμίδων είναι επικίνδυνη για την υγεία και δεν πρέπει να ακολουθείται.
Αν η ζυγαριά «κολλήσει» τι κάνουμε;
Ο μεταβολισμός και μαζί και η ζυγαριά “κολλάει” όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνονται από την τροφή είναι ελάχιστες και ο οργανισμός μπαίνει σε κατάσταση ασιτίας. Για να πάρει εμπρός ο μεταβολισμός χρειάζεται καύσιμο, δηλαδή ενέργεια, δηλαδή φαγητό. Δεδομένου ότι ακολουθούμε πιστά μία δίαιτα αδυνατίσματος, αυτό που την “ξεκολλάει” είναι συνήθως η επαναφορά στην κανονική μας (ισοθερμιδική) διατροφή για ένα μικρό διάστημα.