Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (Σ.Ε.Ε.) Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (Σ.Ε.Ε.) αποτελεί μια διαταραχή στη λειτουργία του παχέος εντέρου και συνοδεύεται από ποικίλα συμπτώματα όπως είναι ο κοιλιακός πόνος, το φούσκωμα, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, τα αέρια και η βλέννα στα κόπρανα. Καθώς η προαναφερθείσα συμπτωματολογία δεν είναι καθόλου ευχάριστη, …

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Ποιές είναι οι ενεργειακές ανάγκες ενός ποδοσφαιριστή;

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στην Ευρώπη και πιθανώς παγκοσμίως. Αποτελεί ένα άθλημα που βελτιώνει αισθητά τη φυσική κατάσταση του αθλούμενου και απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες από πλευράς αντοχής όσο και δύναμης.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Ήρθε η άνοιξη. Ώρα για φράουλες!

Η φράουλα είναι ένα από τα πιο γευστικά και θρεπτικά φρούτα της άνοιξης.
Οι φράουλες περιέχουν σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη), φυτικές ίνες και νερό (σε ποσοστό 90,9%). Σε μικρές συγκεντρώσεις βρίσκουμε στη φράουλα ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, φυλλικό οξύ και κάλιο. Οι φράουλες, αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πηγές βιταμίνης C.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Καφές & Ημικρανίες. Ποια είναι η σχέση τους;

Άτομα που πάσχουν από ημικρανίες αναφέρουν ότι η κατανάλωση καφέ είναι ικανή να αποτρέψει κάποιες κρίσεις ημικρανίας. Πράγματι, η καφεΐνη χρησιμοποιείται σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα κατά του πονοκεφάλου και φαίνεται να προλαμβάνει την εμφάνισή του. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση καφέ με συχνότητα 2 φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ημικρανίας.Τι…

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Νερό, το αναντικατάστατο

Το νερό δεν έχει από μόνο του καμία θρεπτική αξία, ωστόσο τα περισσότερα από τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά της τροφής που είναι απαραίτητα για τη ζωή μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ανθρώπινο σώμα μόνο μετά την αντίδρασή τους με το νερό. Το μεγαλύτερο ποσοστό του σωματικού βάρους μας οφείλεται στο νερό και πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% του σωματικού μας βάρους αλλιώς θεωρούμαστε σοβαρά αφυδατωμένοι.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Αμινοξέα

Ο όρος αμινοξέα χρησιμοποιείται ευρέως στους αθλητικούς κύκλους και όχι αδίκως. Τα αμινοξέα αποτελούν βασικό συστατικό των μυών, η διάπλαση των οποίων απασχολεί πρωταθλητές αλλά και απλούς ασκούμενους Τα αμινοξέα χωρίζουνται σε 2 βασικές ομάδες: απαραίτητα και μη απαραίτητα. Τα απαραίτητα αμινοξέα είναι αυτά τα οποία δεν μπορεί ο οργανισμός να συνθέσει και πρέπει να τα προμηθευτεί από την τροφή.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Η τροφή ως καύσιμο

Όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητο ή βάζουμε μπροστά το μηχανάκι, αυτόματα σχεδόν, ελέγχουμε το δείκτη της βενζίνης. Ειδικά, αν πρόκειται να κάνουμε ένα ταξίδι, φροντίζουμε πάντα το ντεπόζιτο να είναι γεμάτο με καύσιμα. Ποιός είπε ότι δεν ισχύει το ίδιο και για το ποδήλατο; «Καύσιμο» για το ποδήλατο αποτελεί η τροφή που κινεί δύο μηχανές, το…

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Πως να μην πάρεις βάρος αφού κόψεις το κάπνισμα.

Υπάρχει ένα πλήθος «όπλων» που μπορούν να βοηθήσουν έναν καπνιστή στη διατήρηση του βάρους κατά τη διάρκεια της προσπάθειας διακοπής καπνισματος. Ας δούμε μαζί μερικά από αυτά.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Διατροφικά μυστικά για αθλητές & ασκούμενους

Η πληροφόρηση γύρω από τον τομέα της αθλητικής διατροφής ρέει άφθονη αλλά δυστυχώς δεν είναι πάντα έγκυρη. Επειδή σαν ειδικοί δεν θέλουμε να παίζουμε με την αθλητική απόδοση και πολύ περισσότερο με την υγεία του κοινού αποκαλύπτουμε μερικά από τα βασικά μυστικά της ορθής αθλητικής διατροφής.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Αθλητική Διατροφή-Βασικές αρχές

Πολλοί αθλητές ψάχνουν τις ιδανικές αναλογίες συμπληρωμάτων, το ιδανικό ποσοστό αμινοξέων, το τέλειο αθλητικό ποτό, το δευτερόλεπτο που πρέπει να καταναλώσουν το ρόφημα ή το σνακ τους αλλά συχνά ξεχνούν τα βασικά. Ας τα θυμηθούμε λοιπόν για να συνεχίσουμε να “χτίσουμε” σε γερά θεμέλια!

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Η σωστή νηστεία

Νηστεία, μια καλή αφορμή να βελτιώσουμε την πνευματική αλλά και τη σωματική μας υγεία. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι νιώθουν για οποιοδήποτε λόγο ότι την έχουν ανάγκη.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Κρυολόγημα: Ποιοι είναι οι “σύμμαχοί” μας;

Ο καιρός έχει γυρίσματα, και κάθε φορά που γυρίζει φέρνει και ένα κρυολόγημα. Το άρθρο που ακολουθεί θα σας ενημερώσει για τα θρεπτικά συστατικά που είναι σύμμαχοί μας στη μάχη με το κρυολόγημα.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

“Ακεφιές”: Γιατί μας κάνουν να τρώμε περισσότερο;

‘Έρχονται στιγμές αλλά και ολόκληρες χρονικές περίοδοι που δεν νιώθουμε ιδιαίτερα ευδιάθετοι. Σε αυτές τις φάσεις πολλές φορές η όρεξή μας για φαγητό μοιάζει ακόρεστη. Νοιώθουμε ότι μπορούμε να καταναλώνουμε τροφή non- stop. Σε τέτοιες καταστάσεις ψάχνουμε να δούμε τί μας φταίει, γιατί συμβαίνει αυτό. Όλα έχουν μία βιολογική- βιοχημική εξήγηση. Για όλα φταίνε οι ορμόνες!

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σακχαρώδης Διαβήτης

Στο άρθρο αυτό αναλύονται κάποια βασικά στοιχεία γύρω από την περίπτωση του Σακχαρώδη Διαβήτη. Τι είναι; Τι είναι η ινσουλίνη; Ποιοι τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη υπάρχουν; Σε αυτές και άλλες τόσες ερωτήσεις ερχόμαστε να δώσουμε τις απαντήσεις που αναζητάτε.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Τα κάστανα

Τα κάστανα αποτελούν εποχιακό καρπό του φθινοπώρου και του χειμώνα αφού συλλέγονται από τα μέσα Οκτώβρη έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Κατά τη φύλαξη και αποθήκευσή τους, παρόλο που ανήκουν στην κατηγορία των καρπών, πρέπει να τα διαχειριζόμαστε περισσότερο σαν φρούτα ή λαχανικά.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η στεφανιαία νόσος και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδιο, αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες. Τα νοσήματα αυτά οφείλονται κατά κύριο λόγο στο σχηματισμό αθηρωματικών πλακών σε αρτηρίες της καρδιάς, του εγκεφάλου ή άλλες περιφερειακές αρτηρίες.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Stress & Υπερκατανάλωση φαγητού

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που όταν ένα άτομο νιώθει stress υπερκαταναλώνει τροφή ή προτιμά ένα γρήγορο, ανθυγιεινό γεύμα. Γι’ αυτό πάμε να εξετάσουμε τι κρύβεται πίσω από αυτή τη κατάσταση.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Το βάρος της γυναίκας & Γονιμότητα

Συνδέεται το βάρος του σώματος μίας γυναίκας με τη γονιμότητάς της; Ας ενημερωθούμε για τα αίτια, την εξέλιξη αλλά και την αντιμετώπιση εκείνων των περιπτώσεων υπογονιμότητας, που σχετίζονται με τα κιλά.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Πρωτοχρονιάτικοι στόχοι. Πως να τους πετύχεις.

Η 1η Ιανουαρίου δείχνει να είναι ένα πολύ καλό ορόσημο για να θέσει κανείς νέους στόχους. Όμως οι περισσότεροι από αυτούς τους στόχους εγκαταλείπονται μέσα στις επόμενες ώρες… Γι αυτό το λόγο μοιραζόμαστε μαζί σου 4 «επαγγελματικά» μυστικά που θα σε βοηθήσουν να κάνεις αυτές τις υποσχέσεις, πραγματικότητα!

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

5 χριστουγεννιάτικα tips

Την ώρα ακριβώς που βρίσκομαι πάνω από τον μπουφέ και ετοιμάζω το πιάτο με το φαγητό μου πάντα κάποιος έρχεται και μου λέει: «δώσε μου μερικά διατροφικά tips , τί να διαλέξω; Ποιο από αυτά τα πιάτα έχει τις λιγότερες θερμίδες; Μήπως γέμισα το πιάτο μου υπερβολικά;».

Δείτε ολόκληρο το άρθρο