Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (Σ.Ε.Ε.)
Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (Σ.Ε.Ε.) αποτελεί μια διαταραχή στη λειτουργία του παχέος εντέρου και συνοδεύεται από ποικίλα συμπτώματα όπως είναι ο κοιλιακός πόνος, το φούσκωμα, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, τα αέρια και η βλέννα στα κόπρανα. Καθώς η προαναφερθείσα συμπτωματολογία δεν είναι καθόλου ευχάριστη, τα άτομα που πάσχουν από Σ.Ε.Ε. κάνουν αυθαίρετες τροποποιήσεις στην διατροφή τους με σκοπό να καταπραΰνουν τα συμπτώματα αυτά. Ωστόσο, μέσα από αυτές τις τροποποιήσεις είναι πιθανό τα άτομα να εμφανίσουν προβλήματα στην υγεία τους λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης κάποιων θρεπτικών συστατικών.
Σε σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε φέτος και σχετιζόταν τόσο με την διατροφή των ατόμων με Σ.Ε.Ε. όσο και με άλλες περιοριστικές δίαιτες που έχουν ως σκοπό των έλεγχο των συμπτωμάτων του συνδρόμου, φάνηκε πως οι σημαντικότερες ελλείψεις που εμφανίζονται αφορούν τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία).
Βάσει των Bek S. et al, όταν η συνήθης κατανάλωση των ατόμων με Σ.Ε.Ε. συγκρίθηκε με τις τιμές που χαρακτηρίζουν την προτεινόμενη πρόσληψη τότε παρατηρήθηκαν σημαντικές ελλείψεις στις βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Β9 καθώς και σε ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Κατά την σύγκριση με πρωτόκολλα υγείας, σημειώθηκε ανεπαρκής πρόσληψη στις βιταμίνες Α, Β2, Β9, Β12 καθώς και σε ασβέστιο και ψευδάργυρο. Τέλος, στις δίαιτες όπως είναι η χαμηλή σε FODMAP δίαιτα, παρατηρήθηκε πως τα άτομα είχαν πιο χαμηλή πρόσληψη στις βιταμίνες Β1, Β2, Β9 καθώς και σε ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο.
Από τα παραπάνω δεδομένα μπορούμε να βγάλουμε 2 βασικά συμπεράσματα:
- Η διατροφική υποστήριξη των ατόμων με Σ.Ε.Ε. είναι απαραίτητη τόσο για τον έλεγχο των συμπτωμάτων όσο και για την επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να γίνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο διαιτολόγο.
- Η φάση «απαγόρευσης» της χαμηλής σε FODMAP δίαιτας δεν πρέπει να διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επίβλεψη και επικοινωνία με κατάλληλα εκπαιδευμένο διαιτολόγο ώστε να κατανοηθούν καλά το ποιες τροφές πυροδοτούν τα συμπτώματα αλλά και ποιες τροφές μπορούν να καταναλώνονται ώστε να υπάρχει επαρκής πρόσληψη σε μικροθρεπτικά συστατικά.
Κάποιες χαμηλές σε FODMAP δίαιτες , τις οποίες έχουν επιμεληθεί κατάλληλα εκπαιδευμένοι διαιτολόγοι είναι εφικτό να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών σε όλα τα θρεπτικά συστατικά.
Πηγή:
Bek S. et al, Association between irritable bowel syndrome and micronutrients: A systematic review [published online ahead of print, 17 May 2022], J Gastroenterol Hepatol https://doi.org/10.1111/jgh.15891