Υπηρεσίες

Μέτρηση Μεταβολικού Ρυθμού Ηρεμίας (RMR – Resting Metabolic Rate) με Fitmate

Το τεστ του Μεταβολικού Ρυθμού Ηρεμίας (RMR) γίνεται εύκολα, γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια. Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει ήρεμος σε ένα κρεβάτι ή κάθεται σε καρέκλα ή πολυθρόνα για 10-15 λεπτά και αναπνέει μέσα από μία μάσκα.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο γίνεται η μέτρηση του βασικού μεταβολισμού είναι ο σχεδιασμός ενός εξατομικευμένου προγράμματος ελέγχου βάρους με βάση τον μεταβολισμό του εξεταζόμενου. Η εκτίμηση της ενεργειακής δαπάνης που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής του εξεταζόμενου είναι δυνατή μέσα από ειδικά ερωτηματολόγια και άμεσες μετρήσεις με βηματομετρητές ή καταγραφικά φυσικής δραστηριότητας.

Ανάλυση Σωματικής Σύστασης

Για την ανάλυση συστασης σώματος χρησιμοποιείται τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμός.
Ο αναλυτής σωματικής σύστασης InBody 120 υπολογίζει αποτελεσματικά:
– 
το σωματικό βάρος
– 
τη σκελετική μυϊκή μάζα (SMM),
– τη λιπώδη μάζα συνολικά αλλά και τμηματικά,
– τα συνολικά υγρά του σώματος (TBW),
– 
την άλιπη μάζα σώματος (FFM) συνολικά και τμηματικά

Μετρήσεις λίπους πραγματοποιούναι και με δερματοπτυχόμετρο. Το δερματοποτυχόμετρο Harpenden είναι ένα όργανο ακριβείας, σχεδιασμένο να χρησιμοποιείται για μετρήσεις λίπους στην επιφάνεια του δέρματος (από το οποίο εκτιμάται το σωματικό λίπος).

Απώλεια βάρους

Ξεκινώντας ένα πρόγραμμα διατροφής με σκοπό την απώλεια βάρους πραγματοποιείται αξιολόγηση του σωματικού βάρους, του βασικού μεταβολισμού, του σωματικού λίπους και άλλων παραμέτρων. Είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει τις ιατρικές εξετάσεις που έχει πραγματοποιήσει τον τελευταίο χρόνο ώστε ο διαιτολόγος να διαθέτει πλήρες ιατρικό ιστορικό. Σε περίπτωση που δεν έχει εξετάσεις πρέπει να δρομολογήσει την διεξαγωγή νέων. Μετά την αξιολόγηση του επισκέπτη παρέχονται οι απαραίτητες συμβουλές καθώς και εκπονείται πρόγραμμα διατροφής. Το πρόγραμμα διατροφής ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ πραγματοποιείται και επαναξιολόγηση των σωματομετρικών μετρήσεων.

Διατροφή παιδιών και εφήβων

Η παρέμβαση βασίζεται στις αρχές της Συμπεριφοριακής- Γνωσιακής Θεραπείας (CBT- Cognitive- Behavioral Therapy) που έχει ως σκοπό τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών.

Στην πρώτη επίσκεψη πραγματοποιείται αξιολόγηση του σωματικού βάρους, του επιπέδου ανάπτυξης, του βασικού μεταβολισμού, του σωματικού λίπους και άλλων παραμέτρων. Είναι απαραίτητο οι γονείς να προσκομίσουν τις ιατρικές εξετάσεις που έχει πραγματοποιήσει το παιδί τον τελευταίο χρόνο ώστε ο διαιτολόγος να διαθέτει πλήρες ιατρικό ιστορικό. Σε περίπτωση που δεν έχει εξετάσεις πρέπει να δρομολογηθεί η διεξαγωγή νέων. Μετά την αξιολόγηση του παιδιού/ εφήβου καθορίζεται ο στόχος του προγράμματος και ξεκινά η παρέμβαση.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός αποτελούν μία ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας με ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους αλλά και η υιοθέτηση ενός υγιούς πλάνου διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξασφαλίζει την καλή υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Κατά τη διάρκεια της κύησης αξιολογείται το αρχικό βάρος πριν την κύηση και ελέγχεται η αύξηση του βάρους ώστε να εμπίπτει σε φυσιολογικά επίπεδα. Ελέγχεται η πορεία των τιμών της γλυκόζης και της αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα η εγκυμονούσα λαμβάνει συμβουλές για την ασφάλεια και την υγιεινή στην προετοιμασία και την επιλογή των γευμάτων της.

Στη φάση του θηλασμού που ακολουθεί την κύηση, παρέχονται συμβουλές ώστε να εξασφαλιστεί η κάλυψη των αναγκών του θηλασμού και να αποφευχθούν λάθη που οδηγούν σε αύξηση του βάρους της μητέρας ή/και​ ενοχλήσεις στο​ βρέφος​ που θηλάζει​.

Αθλητική διατροφή

Η αξιολόγηση των αναγκών του αθλητή ή της ομάδας βασίζεται στη φύση του αθλήματος με το οποίο ασχολείται. Η παρέμβαση γίνεται σε συνεργασία με τους προπονητές και το υπόλοιπο team που συνεργάζεται με τον αθλητή ή την ομάδα. Κατά την συνεργασία του αθλητή με τη διατροφολόγο πραγματοποιείται αξιολόγηση του σωματικού βάρους, του βασικού μεταβολισμού, του σωματικού λίπους και άλλων παραμέτρων.

Είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει τις ιατρικές εξετάσεις που έχει πραγματοποιήσει τον τελευταίο χρόνο ώστε ο διαιτολόγος να διαθέτει πλήρες ιατρικό ιστορικό.

Σε περίπτωση που δεν έχει εξετάσεις πρέπει να δρομολογήσει την διεξαγωγή νέων.

Παρέχονται συμβουλές για:

  • μεταβολή στο σωματικό βάρος και το % λίπους σώματος
  • χρήση συμπληρωμάτων διατροφής
  • προετοιμασία για αγωνιστικές περιόδους
  • αύξηση αντοχής/δύναμης
  • αποκατάσταση μετά την άσκηση

Διατροφή σε παθολογικές καταστάσεις

(διαβήτης, νοσήματα των νεφρών και του ήπατος, καρδιολογικές νόσους, ογκολογικά περιστατικά)

Η αξιολόγηση του ασθενούς βασίζεται στο σωματικό βάρος, τα ποσοστά λίπους σώματος αλλά κατά βάση στο ιατρικό ιστορικό. Για να γίνεται σωστή αξιολόγηση, ο ασθενής ή το συγγενικό του περιβάλλον ενημερώνει το διαιτολόγο για το ιατρικό του ιστορικό καθώς και το είδος της θεραπείας που λαμβάνει. Στις περισσότερες περιπτώσεις πραγματοποιείται συνεργασία του διαιτολόγου με το θεράπων ιατρό του ώστε η πάθηση να αντιμετωπίζεται ολοκληρωμένα.

Διατροφικές διαταραχές

Η παρέμβαση πραγματοποιείται πάντοτε σε συνεργασία με τους ιατρούς και συμβούλους που πρέπει να παρακολουθούν τον ασθενή. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται με βάση τις ιατρικές εξετάσεις, τη σύσταση σώματος, το σωματικό βάρος, τις συνήθειες και την κλινική εικόνα του ασθενή. Η παρέμβαση συνήθως είναι μακροχρόνια και εξειδικευμένη στο άτομο που αφορά.

Υπηρεσία απομακρυσμένης πρόσβασης

Η επαφή με τον διατροφολόγο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών. Τι γίνεται όμως όταν ο ειδικός βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση; Η προσωπική μου εμπειρία δείχνει ότι η απόδοση ενός διαιτολογίου μέσω mail δεν επαρκεί για τους περισσότερους. Η ζήτηση της παροχής των υπηρεσιών μου από άτομα που αδυνατούν λόγω απόστασης να επισκευθούν το διαιτολογικό μου γραφείο δημιούργησε την προσφορά…

Παρεχόμενες υπηρεσίες διατροφής μέσω Skype.