Το βάρος της γυναίκας και γονιμότητα

Bynutristeps.gr

Το βάρος της γυναίκας και γονιμότητα

Συνδέεται το βάρος του σώματος μίας γυναίκας με τη γονιμότητάς της; Ας ενημερωθούμε για τα αίτια, την εξέλιξη αλλά και την αντιμετώπιση εκείνων των περιπτώσεων υπογονιμότητας, που σχετίζονται με τα κιλά.

Συνδέεται το βάρος του σώματος μίας  γυναίκας με τη γονιμότητά της; Η διαιτολόγος- διατροφολόγος Φανή Πρεβέντη σας ενημερώνει για τα αίτια, την εξέλιξη αλλά και την αντιμετώπιση εκείνων των περιπτώσεων, που σχετίζονται με τα κιλά.

Έχει παρατηρηθεί πως κάποια από τα προβλήματα γονιμότητας συνδέονται με το βάρος και πιο συγκεκριμένα με τις περιπτώσεις ατόμων με μη φυσιολογικό βάρος. Τόσο το χαμηλό όσο και το υψηλό βάρος σώματος, προδιαθέτουν σε μειωμένη γονιμότητα. Οι γυναίκες με μη φυσιολογικό βάρος ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση εμμηνόρροιας, αφού δε διαθέτουν το συγκεκριμένο ποσοστό λίπους που απαιτείται για να δημιουργήσουν κύκλο και ν’ αναπαραχθούν. Οι τρεις βασικές κατηγορίες γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήμα είναι οι πάσχουσες από ανορεξία, εκείνες με χαμηλό βάρος κι οι παχύσαρκες. Παρακάτω αναλύονται οι μηχανισμοί, που ενεργοποιούνται στην κάθε περίπτωση.

Ανορεκτικές

Πολλές ανορεκτικές γυναίκες εμφανίζουν παρατεταμένη αμηνόρροια λόγω της υπερβολικής απώλειας βάρους και λίπους. Οι ανορεκτικές γυναίκες ζυγίζουν συνήθως 30% κάτω από το φυσιολογικό τους βάρος. Όταν λοιπόν το ποσοστό λίπους μίας γυναίκας πέσει κάτω από το φυσιολογικό, το σώμα της δε μπορεί να παράγει τα επίπεδα των ορμονών που χρειάζεται για να σχηματιστούν ωάρια. Ουσιαστικά ο οργανισμός βρίσκεται σε κίνδυνο και δεν πρόκειται να επιτρέψει τη γονιμοποίηση, αν δεν εξασφαλιστεί πρώτα η επιβίωση! Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις ο κύκλος επανέρχεται στα φυσιολογικά, μόλις αρχίσουν να παίρνουν βάρος. Περίπου 80% των γυναικών που επανακτούν βάρος, μπορούν να συλλάβουν.

Λιποβαρείς

Η υπογονιμότητα μπορεί να παρουσιαστεί και σε γυναίκες, που δεν είναι ανορεκτικές αλλά έχουν αρκετά χαμηλό βάρος. Ακόμη κι αν αυτές βρίσκονται μόνο 10% πιο κάτω από το ιδανικό βάρος! Εδώ ο μηχανισμός που εμπλέκεται έχει να κάνει με κάποια δυσλειτουργία των ωοθηκών και μη σταθερό κύκλο. Η ανάκτηση του ιδανικού βάρους φαίνεται ν’ αποκαθιστά το πρόβλημα σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Παχύσαρκες

Η παχυσαρκία έχει ισχυρή συσχέτιση με την υπογονιμότητα και τις διαταραχές του κύκλου. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η εμφάνιση της παχυσαρκίας στην πρώιμη εφηβεία, μπορεί να ευθύνεται για μετέπειτα προβλήματα γονιμότητας. Επιπλέον η παχυσαρκία σχετίζεται συχνά με τη διαταραγμένη έκκριση ορμονών. Η υπερβολική έκκριση ανδρογόνων, που συνδέεται με την παχυσαρκία, αποτελεί το βασικό παράγοντα διαταραχής στη λειτουργία των ωοθηκών. Ωστόσο η απώλεια λίπους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς, μπορεί να είναι η βάση για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.