Πρωτοχρονιάτικoι διατροφικoί στόχοι. Μάθε πώς θα τους πετύχεις!

ByΦανή Πρεβέντη

Πρωτοχρονιάτικoι διατροφικoί στόχοι. Μάθε πώς θα τους πετύχεις!

 

Συμβουλές για να μετατρέψεις τις “καλές προθέσεις” σε καινούριες διατροφικές συνήθειες.

 

Η 1η Ιανουαρίου δείχνει να είναι ένα πολύ καλό ορόσημο για να θέσει κανείς νέους στόχους. Όμως οι περισσότεροι από αυτούς τους στόχους εγκαταλείπονται μέσα στις επόμενες ώρες…  Γι αυτό το λόγο μοιραζόμαστε μαζί σου 4 «επαγγελματικά» μυστικά που θα σε βοηθήσουν να κάνεις αυτές τις υποσχέσεις, πραγματικότητα!

  1. Όρισε σωστά τους στόχους σου!

«Γενικές» υποσχέσεις του τύπου «θα τρώω καλύτερα» ή «θα ασκούμαι περισσότερο» είναι δύσκολο να μετρηθούν και τελικά εγκαταλείπονται εύκολα. Έχεις περισσότερες πιθανότητες να κρατήσεις τις υποσχέσεις σου όταν αυτές είναι συγκεκριμένες και μετρήσιμες όπως «θα βγάζω το σκύλο βόλτα κάθε βράδυ πριν το βραδινό γεύμα» ή «θα τρώω γλυκό μία φορά την εβδομάδα».

  1. Διάλεξε στόχους ρεαλιστικούς αλλά και αποτελεσματικούς!

Μεγαλεπίβολες υποσχέσεις όπως το «να αλλάξω άρδην τη διατροφή μου από την 1η Ιανουαρίου» συνήθως δεν πιάνουν τόπο. Κερδίζεις πολύ περισσότερα με μικρούς αλλά σημαντικούς στόχους που μπορείς να μετατρέψεις σε καθημερινές συνήθειες.

Για παράδειγμα μπορείς να επιλέξεις να περιορίσεις την κατανάλωση αλκοόλ στα 1-2 ποτήρια κρασί την εβδομάδα, να ελαττώσεις τις βραδινές εξόδους για φαγητό, να μειώσεις την κατανάλωση ψωμιού κατά μία φέτα λιγότερη την ημέρα ή να μειώσεις τη ζάχαρη που προσθέτουν στον καφέ τους. Ήξερες ότι… μειώνοντας τη ζάχαρη στον καφέ κατά μία κουταλιά του γλυκού την ημέρα μειώνεις τη θερμιδική πρόσληψη κατά 7300 θερμίδες το χρόνο που ισοδυναμεί περίπου με ένα κιλό σωματικού λίπους με μία μόνο μικρή αλλαγή.

  1. Κατάγραψε την πρόοδό σου, ειδικά στην αρχή της!

Όταν προσπαθείς να επέμβεις σε καθημερινές συνήθειες είναι καλό να τις καταγράφεις πριν καν αρχίσεις την αλλαγή. Για παράδειγμα, αν θέλεις να μειώσεις την κατανάλωση αλατιού κατάγραψε πόσο αλάτι καταναλώνεις μέχρι τώρα. Αν καταναλώνεις για παράδειγμα 2 κουταλιές της σούπας αλάτι την ημέρα και το περιορίσεις σε 1 κουταλιά της σούπας, μόλις έκανες μία σημαντική πρόοδο. Μπορεί ο τελικός σου στόχος να απέχει, αλλά έτσι μόνο μπορείς να τον πλησιάσεις.

  1. Μοιράσου την υπόσχεσή σου!

Το να μοιραστείς το στόχο ή την υπόσχεσή σου, δίνει σε αυτή μεγαλύτερη βαρύτητα και βοηθά να μην εγκαταλείψεις. Μπορείς να μοιραστείς την υπόσχεσή σου με την οικογένειά και τους φίλους σου ή να την ανακοινώσεις στα social media! Θέλεις να ανεβάσεις τον πήχη της δέσμευσης ακόμα περισσότερο; Υπάρχει ένα βρετανικό site, το www.stickK.com όπου μπορείς όχι μόνο ναδημοσιεύσεις τις υποσχέσεις σου αλλά και να ποντάρεις μετρητά σε αυτές!! Αν αποτύχεις, τα χρήματά σου χρησιμοποιούνται για έναν φιλανθρωπικό σκοπό τον οποίο έχεις καθορίσει εσύ εξ αρχής!