Η σωστή νηστεία

ByΦανή Πρεβέντη

Η σωστή νηστεία

Νηστεία, μια καλή αφορμή να βελτιώσουμε την πνευματική αλλά και τη σωματική μας υγεία. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι νιώθουν για οποιοδήποτε λόγο ότι την έχουν ανάγκη.

Τί είναι η νηστεία;

Για να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε τα οφέλη της νηστείας θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας τα τρόφιμα που συμμετέχουν στη νηστεία καθώς και αυτά που απαγορεύεται η κατανάλωσή τους. Κατά την περίοδο της νηστείας καταναλώνουμε πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, φυτικά έλαια και δημητριακά.

Ταυτόχρονα στη νηστεία αποφεύγουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των παραγώγων του, τα αυγά, τα πουλερικά, τα αλλαντικά, το ζωικό λίπος σε κάθε του μορφή, τα γαλακτοκομικά και το τυρί. Ακόμα η νηστεία απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ και επιβάλει το μέτρο στην διατροφική μας συμπεριφορά.

Τα τρόφιμα που έχουν θέση στη νηστεία είναι κατεξοχήν πλούσια σε φυτικές ίνες. Κλασσικά παραδείγματα τα φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος και την αποφυγή του συμπτώματος της δυσκοιλιότητας. Συμπτωματικά, η νηστεία της Σαρακοστής συμπίπτει με την περίοδο έξαρσης των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου (της γνωστής σπαστικής κολίτιδας). Συνεπώς η επιλογή της νηστείας και την συχνής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών βοηθά να ξεπεράσουμε τα συμπτώματα που προκαλεί η εποχιακή έξαρση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Νηστεία για την καρδιά μας και όχι μόνο…

Οι φυτικές ίνες έχουν σημαντική επίδραση στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος μιας και βοηθούν στη μείωση των τιμών της χοληστερόλης και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η νηστεία γενικότερα βοηθά στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια αυτής αποφεύγεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων ζωικών προϊόντων όπως τα αλλαντικά κάθε μορφής που κατηγορούνται για αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Συνάμα, το διατροφικό μοντέλο της νηστείας περιλαμβάνει το ελαιόλαδο που αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά τρόφιμα.

Δεν πρέπει βέβαια να παραλείψουμε ότι στη νηστεία καταναλώνουμε πολλούς ξηρούς καρπούς και σουσάμι που είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα που αποδεδειγμένα ενισχύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία. Νηστεία για την καρδιά μας λοιπόν, αλλά όχι μόνο.
Οι ξηροί καρποί, το σουσάμι, το ταχίνι και τα παράγωγα προϊόντα τους όπως το παστέλι και ο χαλβάς ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, χαρίζουν πνευματική διαύγεια ενώ συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών αφού είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D.

Η αποχή από το αλκοόλ είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της νηστείας. Η καθημερινή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι ικανή να προκαλέσει βλάβες στο ήπαρ, το πάγκρεας αλλά και σε άλλα όργανα. Η αποχή από την κατάχρηση “ξεκουράζει” τρόπον τινά τα καταπονημένα όργανα.

Νηστεία και έλεγχος βάρους                                

Θυμηθείτε ότι και στη νηστεία διατηρούνται οι διατροφική κανόνες. Έτσι, το γεύμα σας για να θεωρείται πλήρες θα πρέπει πάντα να περιέχει σαλάτα, πηγή πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λίπους. Εκπρόσωπος του λίπους κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι το ελαιόλαδο, το ταχίνι , το σουσάμι και οι ξηροί καρποί. Εκπρόσωποι της πρωτεΐνης τα θαλασσινά και τα όσπρια. Εκπρόσωποι των υδατανθράκων είναι τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα αμυλώδη λαχανικά, τα φρούτα και το μέλι.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η νηστεία μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους, δεδομένου ότι οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν κατά βάση χαμηλό θερμιδικό φορτίο (με εξαίρεση τα έλαια). Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα θαλασσινά, τα οποία θερμιδικά αποδίδουν από 100 έως 150 θερμίδες ανά μερίδα των 100 γρ. Διατηρώντας το μέτρο στη διατροφή σας η Σαρακοστή θα πάρει μαζί της 3-4 κιλά από το σωματικό μας βάρος ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει “κάθαρση” στο σώμα και το πνεύμα μας.