Διατροφικές συμβουλές για όμορφη και καλαίσθητη κοιλιά

Bynutristeps.gr

Διατροφικές συμβουλές για όμορφη και καλαίσθητη κοιλιά

Το βράδυ έχουμε έξοδο και παρόλο που το σωματικό μας βάρος δεν έχει αυξηθεί το φερμουάρ του παντελονιού δυσκολεύεται να κουμπώσει. Τί ακριβώς φταίει και η κοιλιά μας δεν είναι επίπεδη; Είναι ο τυμπανισμός ή πιο απλά το «φούσκωμα» που νιώθουμε στην κοιλιακή χώρα συνήθως μετά από ένα διατροφικό «λάθος». Πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτός ο τυμπανισμός δεν οφείλεται στη λεγόμενη «κατακράτηση» υγρών. Η κατακράτηση υγρών, σε αντίθεση με ότι πιστεύουμε δεν γίνεται στην κοιλιακή χώρα αλλά στα δάκτυλα, τους αστραγάλους και τους καρπούς των χεριών μας. Ο τυμπανισμός οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε συσσώρευση αερίων στον εντερικό σωλήνα, εκτός αν συνυπάρχει πρόβλημα υγείας. Ας δούμε όμως ποιες τροφές πρέπει να αποφύγουμε ώστε να διατηρήσουμε την κοιλιά μας επίπεδη.

1. Τροφές που έχουμε αλλεργία ή δυσανοχή.

Στη λεκάνη της Μεσογείου παρατηρείται πολύ μεγάλη συχνότητα εμφάνισης δυσανοχής στη λακτόζη. Άτομα με δυσανοχή στη λακτόζη, όταν καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα βιώνουν διάφορα συμπτώματα όπως φουσκώματα, τυμπανισμό και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, για να αποφύγετε το φούσκωμα αποφύγετε την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος. Αντικαταστήστε το γάλα με γιαούρτι (αν δεν σας προκαλεί και αυτό κάποια ενόχληση), δοκιμάστε φυτικό γάλα από σόγια και καταναλώνεται κίτρινα τυριά που αποτελούν καλές πηγές ασβεστίου. Εκτός από τη δυσανοχή στη λακτόζη, τυμπανισμό προκαλούν οι διάφορες τροφικές αλλεργίες που μπορεί να έχει ο καθένας από εμάς. Οι τροφές που δεν ανέχεται ο οργανισμός ή παρουσιάζει αλλεργία πρέπει να αποφεύγονται.

2. Τροφές που προκαλούν δυσκοιλιότητα.

Ουσιαστικά, δεν υπάρχουν τροφές που προκαλούν δυσκοιλιότητα. Υπάρχουν ωστόσο συνδυασμοί τροφών που προκαλούν δυσκοιλιότητα. Για παράδειγμα: Αν επιλέξετε ως γεύμα κοτόπουλο με ρύζι είναι πολύ πιθανό να επιβαρύνετε τη δυσκοιλιότητα. Αν επιλέξετε όμως κοτόπουλο με ένα πιάτο σαλάτα, λίγο ρύζι και ένα φρούτο για επιδόρπιο δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα. Επιλέξτε λοιπόν γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες. Μην ξεχνάτε να συνοδεύετε το γεύμα σας με ένα ποτήρι νερό. Το νερό βοηθά της φυτικές ίνες να λειτουργούν πολύ πιο αποδοτικά.

3. Αεριούχα ποτά

Όλα τα ροφήματα που έχουν φυσαλίδες, αναψυκτικά, αεριούχο νερό, αφρώδεις οίνοι δημιουργούν φούσκωμά. Υπάρχει ένα μύθος σχετικά με το ότι το ανθρακούχα ποτά βοηθούν την πέψη. Στην πραγματικότητα ίσως και να την εμποδίζουν λόγω του όγκου του αέρα που προσθέτουν στο στομάχι και των γλυκαντικών που περιέχουν.

4. Τσίχλες

Οι τσίχλες προκαλούν τυμπανισμό με δύο τρόπους:
α) κατά τη διάρκεια της μάσησης κατεβαίνεις στο στομάχι μεγάλος όγκος αέρα.
β) τα γλυκαντικά που περιέχουν οι τσίχλες φαίνεται από μελέτες ότι εντείνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (της γνωστής σπαστικής κολίτιδας. Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου είναι και ο τυμπανισμός.

5. Προπαρασκευασμένα γεύματα

Τα προπαρασκευασμένα γεύματα είναι συχνά πλούσια σε αλάτι και φτωχά σε φυτικές ίνες. Ο συνδυασμός αυτός φέρνει πάντα το αίσθημα του φουσκώματος

6. Όσπρια και λαχανικά

Μπορεί οι φυτικές ίνες να βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αλλά η κατανάλωσή τους πρέπει να είναι προσεκτική. Με άλλα λόγια, ο καθένας από εμάς γνωρίζει ένα ή και περισσότερα λαχανικά και όσπρια που όταν τα καταναλώνει νιώθει τυμπανισμό. Η συμβουλή που δίνεται είναι να αποφεύγονται όσα μας ενοχλούν, ειδικά σε περιπτώσεις που θέλουμε η κοιλιά μας να είναι και να φαίνεται επίπεδη. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αποκλείουμε από τη διατροφή μας, απλά επιλέγουμε να τα καταναλώσουμε, σε μέτριες ποσότητες, σε ημέρες που μπορούμε να υπομείνουμε το αναμενόμενο φούσκωμα.

Αρκετές μελέτες δείχνουν τροφές οι οποίες φαίνεται να έχουν δράση κατά του φουσκώματος. Τέτοιες τροφές είναι το τσάι με μέντα, το τζίντζερ, ο ανανάς, ο μαϊντανός, η δάφνη, το σέλινο και φυσικά τα εμπλουτισμένα με προβιοτικές καλλιέργειες γιαούρτια.

Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, κάνοντας μικρά και συχνά γεύμα τα, πίνοντας άφθονο νερό και κάνοντας συστηματική άσκηση η κοιλιά μας θα δείχνει και θα είναι πάντα επίπεδη.

Πηγή: Queen.gr