Διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες. Ποιοι οι κίνδυνοι!

Bynutristeps.gr

Διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες. Ποιοι οι κίνδυνοι!

Ακολουθείτε διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες; Διαβάστε τους κινδύνους της.

Οι πιο δημοφιλείς ανάμεσα στις δίαιτες που κυκλοφορούν είναι τύπου low carb. Low carb χαρακτηρίζονται οι δίαιτες που είναι φτωχές σε υδατάνθρακες. Στην οικογένεια των υδατανθράκων ανήκουν τα δημητριακά και τα παράγωγά τους, τα αμυλώδη λαχανικά (αρακάς, πατάτα, καλαμπόκι) και τα απλά σάκχαρα. Πλέον αυτών, υδατάνθρακες περιέχουν το γάλα και το γιαούρτι, τα όσπρια και σε μικρές ποσότητες όλα τα λαχανικά.

Η στέρηση των παραπάνω θρεπτικών συστατικών έχει τις ακόλουθες συνέπειες:

1. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Aberdeen μελέτησε την συγκέντρωση βουτυρικού οξέος σε άτομα που συμμετέχουν σε low carb και normal carb δίαιτες. Στη συγκεκριμένη μελέτη, παχύσαρκα άτομα που ακολούθησαν low carb δίαιτα εμφάνισαν σημαντική μείωση των επιπέδων βουτυρικού οξέως. Το βουτυρικό οξύ παράγεται στο έντερο ως παράγωγο της υδρόλυσης των υδατανθράκων (carbs) και χρησιμοποιείται κυρίως ως πηγή ενέργειας για τα βακτήρια που αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρουσία βουτυρικού οξέως στο έντερο αποτρέπει το σχηματισμό και την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο έντερο μειώνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέως εντέρου.

2. Οι low carb δίαιτες είναι ταυτόχρονα πλούσιες σε πρωτεΐνη. Όταν ένα άτομο ακολουθεί δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνη αυξάνεται η απέκκριση ασβεστίου στα ούρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης λίθων ασβεστίου στα νεφρά. Πέραν αυτού η αυξημένη απέκκριση ασβεστίου, δημιουργεί έλλειμμα ασβεστίου στα οστά και αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης οστεοπόρωσης.

3. Οι low carb δίαιτες μπορεί να φέρουν τον οργανισμό σε μία επικίνδυνη μεταβολική κατάσταση που ονομάζεται κέτοση. Η κέτοση εμφανίζεται όταν ο μεταβολισμός χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά λίπος και σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες για την παράγωγή ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της κέτοσης , ο οργανισμός παράγει ουσίες που είναι γνωστές ως κετόνες. Οι κετόνες αποτελούν υπόστρωμα για την εμφάνιση λίθων στους νεφρούς και ουρικής αρθρίτιδας. Οι κετόνες πέραν αυτών προκαλούν μείωση της όρεξης, κακή αναπνοή και ναυτία.

Η υπόθεση δίαιτα με σκοπό την απώλεια βάρους είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την ψυχική και σωματική μας υγεία σε περίπτωση που ακολουθήσουμε μία δίαιτα που δεν είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του καθενός.

Πηγή: Queen.gr